2024. május 20. 9:23

„A földdel egyenlő.”

Van-e értelme 50 centis sortávolságra vetni a kukoricát?

A kukorica termesztésének bevált módszerei vannak Magyarországon, a tavalyi kegyetlen aszály azonban sokakban ébresztett kétséget. Vajon érdemes új megoldásokban, például szűkebb sortávolságban gondolkodni?

Nem volt tavaly jó éve a kukoricatermesztőknek Magyarországon, a páratlanul súlyos aszály alaposan megtépázta az állományokat és csökkentette a hozamokat. Idén sok hazai gazda gondolkodott el azon, hogy inkább napraforgót vagy cirkot vet kukorica helyett, de szakértők szerint érdemes még egy esélyt adni ennek a népszerű és általában jövedelmezően termeszthető gabonának.

Fontos szakmai kérdés, hogy milyen sortávval vessük a tengerit, érdemes-e szűkebbre venni azt. A sortávcsökkentés idehaza vajon mennyire alkalmazható? Ezt a kérdést próbálta megválaszolni érdekes kísérlete során az Agrofil-SZMI Kft.

Az Egyesült Államokban már rengeteg tapasztalat halmozódott fel ezzel a termesztési eljárással kapcsolatban – de vajon érdemes-e mindent kritikátlanul átvenni a tengerentúlról? A cél persze a termésmennyiség növelése egy adott méretű területen, ugyanakkor a próbálkozás könnyen visszaüthet.

Az Agrofil-SZMI kísérleti gazdaságában 2021-ben mintegy 100 hektáron vetettek kukoricát 50 cm-es sortávra, de üzemi méretű kísérlet beállítását nem tervezték. Öt táblán összesen 3 hibridet tettek próbára. Az összes terület átlagában 12,04 t/ha 13,5% víztartalomra korrigált termés adódott. A termelés során 4×15 mm öntözővizet használtak fel a területeken.

A tesztévben a kukorica betakarítása 75 cm-es adapterrel történt. Az öntözött területeken a betakarítás szinte veszteség nélkül megoldható volt. A szárzúzás minősége azonban a magas adapter használat szükségessége miatt a minimális művelés igényeit nem elégítette ki. A tervezettnél több művelet vált szükségessé, mint a normál 75 cm-es vetés esetén.

Az üzemi tapasztalatok a szűkebb sortáv alkalmazását nem támasztották alá, bár az üzemi termesztés nem tartalmazott olyan elemeket, amelyekkel együtt ezt az összehasonlítást korrekten és megbízhatóan elvégezhették volna. Mindezzel együtt érdemes végigolvasni a kísérlet részleteit:

KATT IDE!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Naptár
2023. április
hKscpsv
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Lemken Juwel 10 eke

Juwel 10 ekefej

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.